Gerritsen Tandheelkunde B.V.
Wakkerendijk 64
3755 DD Eemnes
035-5389402

www.gerritsen-tandheelkunde.nl
info@gerritsen-tandheelkunde.nl

  Home
 
Info
  Team  
  Tandheelkunde  
  Tanden poetsen  
  Kinderen  
  MondhygiŽne  
  Bereikbaarheid  
  Tarieven  
  Mededelingen  
  Klachten  
  Contact  
  Email  
     
 
Wanneer naar de mondhygienist

 

Als je geregeld last hebt van een vieze smaak of slechte adem, probeer dit dan niet te maskeren met snoepjes en sprays, maar bezoek dan onze mondhygiŽniste en laat je gebit controleren.

 

Als het tandvlees bloed bij het poetsen
De tanden en kiezen los gaan staan.
Het tandvlees rood, gezwollen en slap is.
Het tandvlees zich terugtrekt.
Er regelmatig gaatjes ontstaan.
Er vaak tandsteen en aanslag ontstaan.
Er sprake is van een vieze smaak of een slechte adem.
Voor algemene mondverzorging
 
 

  Slechte adem.

Halitose is de medische term voor slechte adem. Of je last hebt van slechte adem kun je nauwelijks zelf achterhalen. Bovendien vind je omgeving het gÍnant je daarop te wijzen. Sommige mensen hebben last van een slechte adem, terwijl ze zelf van niks weten, terwijl anderen ervan overtuigd zijn dat ze het hebben terwijl er niets aan de hand is. De enige manier om erachter te komen is door het aan je omgeving te vragen.

Aangezien slechte adem kan wijzen op gebitsproblemen, tandvleesproblemen of in zeldzame gevallen op een gezondheidsprobleem, moeten we niet terughoudend zijn in het waarschuwen van mensen met een slechte adem. Wat is de oorzaak van halitose? BacteriŽn!
Het is algemeen bekend dat wanneer tanden en kiezen niet goed gepoetst worden, men uit de mond gaat ruiken. BacteriŽn hopen zich dan op tussen de tanden en de spleet tussen tand en tandvlees (pocket). Op plaatsen in de mond waar weinig zuurstof aanwezig is, breken de bacteriŽn eiwitten af tot vluchtige zwavelverbindingen, die de geur van 'rotte' eieren veroorzaakt.
Uit onderzoek is gebleken dat in 80% van de gevallen de oorzaak van slechte adem gelegen is in de mond. Tandvleesontsteking (parodontitis) en tandbederf kunnen de oorzaak zijn. Laat daarom je gebit regelmatig controleren, houd je tanden goed schoon en het tandvlees gezond. Vergeet hierbij niet om de ruimtes tussen de tanden te reinigen met bijv. tandenstokers en/of ragers.

Mochten tanden en het tandvlees gezond zijn dan kan de slechte adem soms afkomstig zijn van sommige schimmelinfecties in de mond. Ook kan de slechte adem afkomstig zijn van het achterste deel van de tong. Dit gedeelte is nogal ruw en heeft veel groeven, waarin bacteriŽn zich kunnen ophopen. Wanneer de tong uitgestoken wordt, is soms een wit/gele aanslag op het achterste deel van de tong te zien, deze aanslag bestaat voornamelijk uit bacteriŽn. Soms wordt de slechte adem veroorzaakt door een maagzweer, nier of leverziekte.

Kan er iets aan gedaan worden?
Als je geregeld last hebt van een vieze smaak of slechte adem, probeer dit dan niet te maskeren met snoepjes en mint sprays, maar bezoek dan onze mondhygiŽniste en laat je gebit controleren. De behandeling moet er in eerste instantie op gericht zijn de veroorzakers, d.w.z. bacteriŽn te verminderen:

Terugtrekkend tandvlees.

Bij vrijwel iedereen zal het tandvlees zich op den duur wel ergens terugtrekken. Globaal gezien zijn er een aantal redenen aan te geven waarom het tandvlees zich terugtrekt :

Poetstrauma

Te hard poetsen, een verkeerde poetsmethode en/of een te harde tandenborstel kunnen het tandvlees zodanig beschadigen dat het zich terugtrekt. Poets bij voorkeur met een zachte tandenborstel en oefen niet te veel druk uit tijdens het poetsen. Door het verkeerd of te hard poetsen zijn ook de tandhalzen aan slijtage onderhevig zijn.

Ontstekingen van tandvlees en afbraak van het bot, parodontitus.

Ook door ontstekingen van het tandvlees (gingivitis) kan het tandvlees zich terugtrekken. Als de tandvleesontsteking zich uitbreidt in de richting van het kaakbot, zal het kaakbot worden afgebroken. Dit wordt parodontitis genoemd. Bij zeer ernstige parodontitus kan de botafbraak zo'n ernstige vorm aannemen dat tanden en kiezen los komen te staan.

Na parodontologische behandeling.

Bij een parodontologische behandeling worden onder het tandvlees wortels en bot goed schoongekrabt. Na een geslaagde parodontologische behandeling zal het steunweefsel rond de tanden en kiezen genezen. Een gevolg van dit genezingsproces is dat het tandvlees zich terug zal trekken waardoor de diepte van de tandvleesspleet (pocket) kleiner wordt. Het tandvlees krijgt een gezond aspect. Het is niet verstandig om een parodontologische behandeling te vermijden omdat je bang bent voor terugtrekkend tandvlees. Als de ontsteking namelijk aanwezig blijft, zal de de terugtrekking namelijk steeds groter worden, tevens bestaat het risico om alle tanden en kiezen te verliezen door afbraak van het bot. Na genezing van de steunweefsels zal de hoogte van het tandvlees stabiel blijven.

 

 

  disclaimer
 

   Wakkerendijk 64
   3755 DD Eemnes
   035-5389402

IBAN NL25 INGB 0677.7731.02
   KvK-nummer 32076787

 
       

 

   © C.M. Gerritsen 2011